06-04-08

DE WOEDE VAN RSCA

RSC Anderlecht is boos. Terecht. Manager Herman Van Holsbeeck dreigt Brussel te verlaten als er niet snel een nieuw stadion komt. Het heeft lang genoeg geduurd. Het genie, de visie en de daadkracht van de familie Vanden Stock en haar voorgangers bouwden de club uit tot ongeëvenaarde hoogten. Niemand deed in dit land ooit beter. Anderlecht zet de toon sinds de Tweede Wereldoorlog. Paars-wit is, samen met bijvoorbeeld Real Madrid en Stade Reims, een van de grondleggers van de Europa Cup. Anderlecht is de eerste Belgische club met een professionele medische afdeling. De legendarische trainer Bill Gormlie stichtte de Heizelschool, waar de toptrainers van morgen opgeleid worden.

Het Belgisch voetbal heeft de eerste bescheiden televisie-inkomsten te danken aan Constant Vanden Stock. Toen FilmNet de Belgische markt wou veroveren, klopte de betaalzender aan bij de profclubs met de vraag of hij geen wekelijkse wedstrijd live en exclusief mocht uitzenden. Het verzet is gigantisch. Tot Vanden Stock zich ermee moeit. Waarom niet eigenlijk? Eén wedstrijd per week, op vrijdagavond. De meerderheid der profclubvoorzitters is overtuigd dat livetelevisie de stadionbezoeker thuis zal houden. Maar de overredingskracht van visionair Van­den Stock en de betaaltelevisiecen­ten overtuigen de conservatievelin­gen na ellenlange onderhandelin­gs­sessies.

Met de jaren wordt de tv-cheque vetter. Ook op vlak van stadion­infrastructuur en moderne exploitatievormen is Sporting Anderlecht een trendsetter. Wedstrijden tegen New York Cosmos en Aston Villa, aan het begin van de succesvolle jaren 1980, inspireren voormalig clubmanager Michel Verschueren tot de gedurfde bouw van het eerste Belgische stadion met business seats

en loges. Zonder subsidies. Een unicum. Anderlecht wordt prompt tot in provinciale gekopieerd. Eddy Wauters, de eigenzinnige voorzitter van het aan lager wal geraakte Royal Antwerp FC, offerde zelfs een volledige tribune op aan business seats. Die brengen meer op dan de gewone supporters.

Ondanks gewestelijke politieke consensus doen de ingewikkelde staatsstructuren de ambitieuze voetbalclub de das om. Een gemeentelijk burgervadertje is bij machte de tijdelijke uitbreiding van een profclub tegen te houden. De Stad Brussel, verzand in pijnlijk immobilisme en verlammende kortzichtigheid, verzet zich tegen een ingrijpende modernisering van het Koning Boudewijnstadion, waar we niet alleen Anderlecht in kunnen laten voetballen, maar ook Champions League-finales kunnen organiseren. Brussel, wereldstad? Mijn oren. Anderlecht, vaandeldrager van het Belgische en Brusselse voetbal, verdient beter.

Het politieke en industriële establishment bevolkt de eretribune en de salons van de club. In 2009 is het te laat. Dan is het Vanden Stockstadion te klein voor internationaal voetbal. Eregasten van de eretribune, denk aan al die mooie avonden, de heerlijke maaltijden, de nationale en internationale uitstraling die Anderlecht stad, streek en land en uzelf al een eeuw oplevert. Sta op, vergeet de regeltjes, en handel. Binnenkort beginnen ze in Brugge en Luik te bouwen.

00:37 Gepost door David Steegen in voetbal | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stadion rsca |  Facebook |

stad brussel

Brussel - De heer Bertin Mampaka is een heel belangrijk man, schepen van de Stad Brussel. Zijn bevoegdheden zijn niet de minste: Sport, Groene Ruimten, Milieu en Internationale Solidariteit. Gelukkig is hij polyvalent en ervaren. Mampaka is fiscalist en mid jaren 1980 was hij marketeer van een grote Amerikaanse multinational. Bertin Mampaka is ambitieus en streeft, inzake sportbeleid, twee grote doelstellingen na.

De Brusselaars massaal in beweging krijgen enerzijds, en zoveel mogelijk sportevenementen van topniveau naar de hoofdstad lokken anderzijds. Trots geeft hij financiële steun aan meer dan 150 Brusselse clubs. Het budget werd zelfs verdubbeld, van 500.000 euro naar 1 miljoen. Het is Mampaka menens. Een deel van dat geld ging helaas ook naar de bijna ter ziele gegane basketbalclub Atomia Brussels. Niet alle beleidsdaden kunnen succesvol zijn.

Topsportevenementen als de Memorial Van Damme en de Jumping van Brussel vullen dan weer het andere luik in.

Dat de Rode Duivels hun thuiswedstrijden in Brussel afwerken, is een mooie kers op de taart. Toch een tiental topsportevenementen in 52 weken. Stadsmarketing is geen loos begrip aan de Grote Markt.

De vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Marokko van vorige woensdag viel sportief wel wat tegen, maar er daagden toch meer dan twintigduizend toeschouwers op, onder wie zestienduizend Marokkanen. Als verantwoordelijke van de Internationale Solidariteit juicht Mampaka die massale opkomst toe.

Er hadden zelfs meer supporters kunnen afzakken naar het stadion. Als men kaartjes had mogen verkopen op de wedstrijddag zelf. Helaas kon de Stad haar fiat niet geven. Waarom eigenlijk niet? Daarom niet. Meer uitleg hoeft een schepen niet te geven.

De Voetbalbond is misnoegd over de slechte grasmat. De schepen van de Groene Ruimten is bedroefd en ontgoocheld. Beseffen die bondsbobo’s niet welke fysieke opofferingen de leden van de Brusselse groendienst hebben gepleegd om het speelveld bespeelbaar te maken? Ze trotseerden de voorbije weken weer en wind en hun morrende vrouwen om elk grassprietje met liefde en vakmanschap te koesteren. Bovendien heeft Bertin Mampaka allang een semi-kunstgrasveld beloofd, zoals op Anderlecht. Hij heeft ook maar twee handen. Ach, die voetballers zijn allemaal verwend en overbetaald.

Dat de eretribune na de wedstrijd overspoeld werd met uitzinnige Marokkanen, kan Bertin Mampaka ook niet van zijn stuk brengen. Voetbal is een volksfeest. Toch? Ook de door tientallen ongewenste gasten bezette vip-receptie kan geen smet werpen op de bijna perfecte organisatie van de Stad Brussel. De schepen is een gastvrij man. In alle omstandigheden.

Het mag duidelijk zijn dat de elektriciteitspanne de fout is van Sibelga en niet van de stadsdiensten, stelt Mampaka. Gelukkig had hij een noodgenerator voorzien. Merci, Bertin. In normale omstandigheden – als het een officiële interland was geweest – zou de wedstrijd met forfaitcijfers geëindigd zijn. 0-3 is altijd beter dan 1-4.

De bewakingscamera werkten niet. Een foutje in de voor het overige vlekkeloos verlopen organisatie. Tegen de volgende interland in oktober zal het euvel verholpen worden. Een plechtige belofte van de schepen. Als het van Mampaka afhangt, is Brussel bijna helemaal klaar voor het WK

00:34 Gepost door David Steegen in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mampaka |  Facebook |