06-04-08

stad brussel

Brussel - De heer Bertin Mampaka is een heel belangrijk man, schepen van de Stad Brussel. Zijn bevoegdheden zijn niet de minste: Sport, Groene Ruimten, Milieu en Internationale Solidariteit. Gelukkig is hij polyvalent en ervaren. Mampaka is fiscalist en mid jaren 1980 was hij marketeer van een grote Amerikaanse multinational. Bertin Mampaka is ambitieus en streeft, inzake sportbeleid, twee grote doelstellingen na.

De Brusselaars massaal in beweging krijgen enerzijds, en zoveel mogelijk sportevenementen van topniveau naar de hoofdstad lokken anderzijds. Trots geeft hij financiële steun aan meer dan 150 Brusselse clubs. Het budget werd zelfs verdubbeld, van 500.000 euro naar 1 miljoen. Het is Mampaka menens. Een deel van dat geld ging helaas ook naar de bijna ter ziele gegane basketbalclub Atomia Brussels. Niet alle beleidsdaden kunnen succesvol zijn.

Topsportevenementen als de Memorial Van Damme en de Jumping van Brussel vullen dan weer het andere luik in.

Dat de Rode Duivels hun thuiswedstrijden in Brussel afwerken, is een mooie kers op de taart. Toch een tiental topsportevenementen in 52 weken. Stadsmarketing is geen loos begrip aan de Grote Markt.

De vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Marokko van vorige woensdag viel sportief wel wat tegen, maar er daagden toch meer dan twintigduizend toeschouwers op, onder wie zestienduizend Marokkanen. Als verantwoordelijke van de Internationale Solidariteit juicht Mampaka die massale opkomst toe.

Er hadden zelfs meer supporters kunnen afzakken naar het stadion. Als men kaartjes had mogen verkopen op de wedstrijddag zelf. Helaas kon de Stad haar fiat niet geven. Waarom eigenlijk niet? Daarom niet. Meer uitleg hoeft een schepen niet te geven.

De Voetbalbond is misnoegd over de slechte grasmat. De schepen van de Groene Ruimten is bedroefd en ontgoocheld. Beseffen die bondsbobo’s niet welke fysieke opofferingen de leden van de Brusselse groendienst hebben gepleegd om het speelveld bespeelbaar te maken? Ze trotseerden de voorbije weken weer en wind en hun morrende vrouwen om elk grassprietje met liefde en vakmanschap te koesteren. Bovendien heeft Bertin Mampaka allang een semi-kunstgrasveld beloofd, zoals op Anderlecht. Hij heeft ook maar twee handen. Ach, die voetballers zijn allemaal verwend en overbetaald.

Dat de eretribune na de wedstrijd overspoeld werd met uitzinnige Marokkanen, kan Bertin Mampaka ook niet van zijn stuk brengen. Voetbal is een volksfeest. Toch? Ook de door tientallen ongewenste gasten bezette vip-receptie kan geen smet werpen op de bijna perfecte organisatie van de Stad Brussel. De schepen is een gastvrij man. In alle omstandigheden.

Het mag duidelijk zijn dat de elektriciteitspanne de fout is van Sibelga en niet van de stadsdiensten, stelt Mampaka. Gelukkig had hij een noodgenerator voorzien. Merci, Bertin. In normale omstandigheden – als het een officiële interland was geweest – zou de wedstrijd met forfaitcijfers geëindigd zijn. 0-3 is altijd beter dan 1-4.

De bewakingscamera werkten niet. Een foutje in de voor het overige vlekkeloos verlopen organisatie. Tegen de volgende interland in oktober zal het euvel verholpen worden. Een plechtige belofte van de schepen. Als het van Mampaka afhangt, is Brussel bijna helemaal klaar voor het WK

00:34 Gepost door David Steegen in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mampaka |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.