17-06-07

TIJD VOOR VERANDERING

 

Ik kick af. Een leven zonder voetbal is aangebroken. Ik lijd. De permanente queeste naar voetbalnieuws moet de leemte opvullen. Wij, de grote massa voetbalwezen, moeten het stellen met nietszeggende berichten. Zsoltan Petö verlengt zijn contract bij FC Brussels, net als zijn collega brandweerman/keeper Patrick Nys die in augustus zijn 192ste seizoen in Molenbeek zal aanvatten. Nys vist. Dit jaar trekt hij naar Ierland, hij zal er een week lang zijn hengel uitwerpen op rivier de Shannon. Keepers zijn eigenaardig. Profvoetballers opteren meestal voor volstrekte ledigheid aan Turkse en Spaanse stranden omgeven door vrouwelijk en ander schoon. Altijd al profvoetballer willen worden.

Union St Gilloise zag haar bestuur en haar trainer vertrekken. Fc Brussels zoekt, na een mislukte poging van grote broer RSC Anderlecht, toenadering tot de Unionisten. Union en FC Brussels. Van hetzelfde laken een pak. Sympathiek en traditioneel. Twee lokale clubs met talloze onzichtbare supporters. Zij verplaatsen zich zich zelden of nooit naar het stadion. Naar het schijnt zijn alle echte Bruggelingen voor Cercle. Brugge is blijkbaar niet erg groot.

Het uitpluizen van de transfergeruchten verzacht de pijn veroorzaakt door een gebrek aan echt voetbal. Komt de assertieve straatjongen François Sterchele naar het Astrid Park? Ik hoop het. Ook de Georges Leekens saga beroert heel even de voetbalgemeenschap. De  oude politieke cultuur is weer helemaal terug.

Ach, het is allemaal gemorrel in de marge. Zoals uil op de lat van nationale doelman Stijnen in Finland. Komisch, net als de prestatie. Nog even en en we belanden in de pot van San Marino, Andorra en Lichtenstein. Dat kan zelfs de nakende staatshervorming niets aan veranderen. Ik mis het stadion, de spelers, de sfeer, de stadionvrienden, de pinten, de euforie en de teleurstelling.  

Gelukkig zijn daar twee Brusselse toppolitici. Anderlechts oppositielid Walter Vandebossche (CD&V) schoot de hoofdvogel af. Nadat hij eigenhandig 2377 handtekeningen verzamelde om de grootste club van het land een nieuw broodnodig stadion te ontzeggen in zijn eigen gemeente, eist hij nu dat RSCA in het Astrid Park blijft. Hij stelt “(...) (dat) de club in het centrum moet blijven. Niet alleen de handelaars, maar ook de lokale bevolking kan zich geen Anderlecht inbeelden zonder voetbalclub in het Astridpark!”. Eerst contra de uitbouw, dan pro, weliswaar op een plek waar uitbreiding onmogelijk is. Deze boodschap wordt gelukkig niet opgepikt door pers. VDB heeft ooit een rol gespeeld in het Brussels “volkstejoeter”. Blijkbaar een goede leerschool als entertainer. De optie “normbesef” zat niet in het lessenpakket.

De andere die voor kortstondige voetbalopwinding zorgde is Alain Courtois, MR kamerlid, nu officieel op WK kruistocht. Hij wil het WK 2018 naar de Benelux halen. Courtois vormt tandem met reality tv ster Jean-Marie Pfaff. Naar verluidt is Pfaff ooit keeper geweest. Dat UEFA voorzitter Michel Platini het olijke duo geen schijn van kans geeft kan hen niet deren. Hoogmoed of gezonde ambitie? We zullen wel zien. Ik wil Walter, Alain en Jean-Marie danken voor de kortstondige verstrooing.

Het is hoog tijd voor verandering.

 

 

22:25 Gepost door David Steegen in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rsca |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.