13-05-07

subbuteo

Jan Bucquoy is een opmerkelijk man. Hij krijgt de Vlaamse minister van sport en cultuur zover om een Brussels café, De Dolle Mol, waar al jaren niemand méér komt, met belastingsgeld open te houden. Tweeduizend euro per maand, het maandloon van de Burgervader van Damme. We mogen hopen dat de maatregel onder “cultuur” valt. Taartengooier Bucquoy wil er een kunstenaarscollectief in onder brengen. Op café? Dee zelfverklaarde subversieve – nu mèt staatssteun - anarchistische filmmaker en kunstenaar houdt ook van voetbal. Hij was supporter van Racing Harelbeke. Failliet gegaan, mede omdat niet erg veel mensen de schrale tribunes bevolkten. Het nieuwe Harelbeke vecht tegen de degradatie in de derde klasse A. De club heet vandaag Sporting West en heeft weer geldzorgen. Misschien kan de Minister hier ook een (financieel) handje toesteken?

De wereld zit vol rare vogels.

Als kleine jongen zocht ik, na tragische nederlagen en glorierijke triomfen van de clubs waar ik van hield, toevlucht tot een geweldig voetbalspel: Subbuteo. Halfweg de jaren zeventig werd het RWDM van Johan Boskamp Europees uitgeschakeld door Athletico Bilbao. Ik was er het hart van in. Na de wedstrijd rende ik naar huis en herspeelde de wedstrijd met mijn Subbuteo. Anderhalf uur later won RWDM de Europacup 1 na een bloedstollende finale, 2-1 tegen FC Carl Zeis Jena (altijd leuk om Duitsers te verslaan). Peter Adolph, Queens Park Rangers supporter, ambtenaar op het Brits Ministerie van pensioenen en ornitholoog - Subbuteo komt van “de Falco Subbuteo”, een of andere valk - heeft het spel net na de tweede wereldoorlog ontworpen. De Britten hadden nood aan vertier na vijf donkere oorlogsjaren. Het werd al snel een wereldhit. De eerste Subbuteo wereldbeker werd georganiseerd in augustus, 1970 in het prestigieuze Savoy Hotel, Londen. Bobby Moore en Gordon Banks, Engelse internationals en net terug van het “echte” WK in Mexico woonden de finale bij. België verloor jammerlijk van West-Duitsland, 2-0. Het wonderbaarlijke voetbalspel werd zelfs het onderwerp van een heuse hit. In “My Perfect Cousin” van The Undertones zingt Feargal Sharkey dat zijn neef “always beats him at Subbuteo ‘cos het flicked the kick (...),” (hem altijd verslaat met Subbuteo omdat hij zijn schoten “knakte”). BBC Schotland produceerde een dramareeks gebaseerd op de exploten van het fictieve Real Falkirk, de meest prestigieuze Subbuteo club van het land. Vandaag is Subbuteo verdrongen door Playstation maar het blijft cult, voetbalnostalgia. Het internet staat vol met subbuteo websites (www.littleplasticmen.co.uk is adembenemend).

Subbuteo is een wezenlijk onderdeel van de voetbalcultuur, al méér dan een halve eeuw.

Misschien moet Jan Bucquoy er een tentoonstelling met zijn vrienden en vriendinnen aan wijden in De Dolle Mol, kwestie van echte mensen en niet alléén rare vogels over de vloer te krijgen.

Wat denkt u Mijnheer de Minister? Of is dit project niet marginaal genoeg?

 

17:39 Gepost door David Steegen in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: subbuteo |  Facebook |

Commentaren

ik vraag me af met welke ploeg je dan meestal speelde? It wasn't Liverpool I gues....

Ik stel voor dat Bucquoy er dan meteen ook een beurs met Panini-prentjes aan toevoegt. Ik zoek nog altijd die ene Fransman van Espana 1982

Gepost door: Peter | 19-05-07

subbuteo tentoonstelling uw gebeden worden aanhoord, vanaf 30 juni a.s. subbuteo tentoonstelling in het speelgoedmuseum te Mechelen-Nekkerspoel ...zonder Jan Bucquoy weliswaar

Gepost door: Filip Van Hulle | 22-06-07

De commentaren zijn gesloten.