22-03-07

Het Salon Van Chatel

Ik ken sinds kort een vrouw met een onnoemelijk charisma. Ze betovert elk gezelschap met de ene "bon mot" na de andere. Ze had Parisienne kunnen zijn. Gelukkig komt ze van Amsterdam. Zelden zoveel humor, "gochme" en cultuur in een vrouwelijk persoon mogen beleven. Uniek. Haar hart is goed, le fond est bon, de vorm ook. Verrijkende ontmoeting met Nicoline, zo uit een roman van Simon Carmiggelt gestapt.

Ik heb ook Gwen ontmoet. Ze draagt, stijlvol en sportief, de toekomst in zich. Haar gemaal – waarover later meer – is haar heer, steun en toeverlaat. Een leven van glamour en glitter liet ze achter zich om plaats te maken voor het echte leven: haar kinderen, de ultra-atleet van boven de Moerdijk en haarzelf. Intelligent en assertief, zo kennen we haar.

Ik ken sinds kort een man die zeilboten ontwerpt. Hij studeerde geneeskunde, was leider van een vermaard internationaal reclameagentschap, doet in immobiliën en leidt twee top restaurants. De subtiele hedonist schrijdt door het leven als "The Great Gatsby" van de lage landen. Hij veroverde zijn levensgezellin, Nicoline, weet u wel, al dansend en met enkele geslaagde volzinnen. Le beau Charles ontvoerde haar naar Frankrijk alwaar hij zijn rivaal briljant en technisch wegspeelde, zonder handgemeen. Charles had een achternaam met een kleine "d" kunnen dragen. Van mij krijgt hij alvast de titel "Burggraaf van Amsterdam"

Meyndert hoort bij Gwen. Hij oogt als een Romeinse veldheer. Maar met een permanente glimlach. Onvervaard overmeestert hij de natuur. Zijn zonen zijn heilig en nu al weerbaar. Weinig kinderen gaan kamperen op militaire domeinen met papa. Als rechtgeaarde Nederlander bezit hij de gave van het woord. Kent u het verhaal van "Het lek van PEC en de bolle van Zwolle".? Hij zal het u met plezier vertellen, de man die 89km lang gaat joggen in een Zuid-Afrikaans stadspark. Of was het een Natuurpark? Zo nauw stekt dat niet voor de ultraman.

Mark kende ik al een beetje. Deze ingetogen persoon is bedrijfsleider. Het moet fijn zijn om voor hem te werken. Rustig en klaarkijkend beweegt hij zich door het leven. Veel fantasie is niet aan hem besteed. Dit betekent niet dat hij saai zou zijn. Oh neen, verre van. Mark is grappig en boeiend. Hij leeft graag en goed. Zoals elke Belg. Hij neemt zichzelf nooit au sérieux, ook zoals elke Belg. Fijn hem te kennen.

Zijn vrouw Cynthia, voortdurend glimlachend, is minder ingetogen. Ietwat exhuberanter. Ze lijkt, nu ja, ondeugend. Die ogen. Ze laaft zich volgaarne aan sociaal contact. Ze past perfect bij Mark – ying en yang - en is bovendien goed in cijfers. Leidster van een hockeyvereniging, hoort ze in de hogere Antwerps/Nederlandse kringen, maar geniet het meest van eenvoud. Ze is tenslotte Limburgse.

Dan is er voornamelijk mijn persoonlijk levenslichtpunt, de Keppie. Rechttoe, rechtaan, zonder franjes. De moeder van mijn kinderen straalt altijd en verdraagt mij meestal. Ongetwijfeld haar grootste talent. De liefde van mijn leven stelt nooit ofte nimmer teleur, niet thuis, niet elders. Daar zijn duizenden getuigen van. Ik ben kroongetuige. E bella, la mia moglie.

De gastvrouw van het salon van Châtel is onbeschrijfelijk. Een poging. "Une femme du monde, mais jamais mondaine », zouden sommige beweren. Met opgeheven pink. Haar talent is dat ze polyvalent is. De meesten noemen haar Trees, anderen Thérèse. Het hangt van de omstandigheden af. Goedheid, schoonheid en doortastendheid bepalen haar opvallende verschijning.

Eindigen doen we met "Il Marechallo", Granturismo, de natuurlijke leider met een hart en veel zelfspot. Zijn donkere voetbalkant laten we in deze geschriften achterwege. Daar kan hij weinig aan doen. Zoals eerder vermeld is zijn peperkoeken hart minstens even groot als zijn lichaam. Sluw, slim en strategisch bemeestert hij het lot. Stefan stelt altijd gerust. Op zijn voorwaarden natuurlijk.

Het leven is fantastisch. Vooral sinds het geweldig weekend in Châtel

19:47 Gepost door David Steegen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vriendschap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.