12-12-06

DOMME VOETBAL

Echte voetballers doen alles om te winnen. Letterlijk.

 

In Mei 1936 reisde de Engelse nationale ploeg naar Wenen om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen tegen Oostenrijk, destijds een vooraanstaande voetbalnatie. Op de ochtend van de wedstrijddag trok de Oostenrijkse coach Alfred Meisl naar het hotel van de Britten om hen vriendelijk en vrijblijvend uit te nodigen voor een kort bezoek aan de stad van Johann Strauss. De Engelsen gingen gretig in op het sympathieke voorstel en volgden de gastvrije Oostenrijker. Meisl vergastte “The three Lions” op een ware tocht, een onwezenlijk lange stadstoer, voorsteden inbegrepen. Het bezoek nam uren in beslag, bijna een volledige dag en alles…te voet. Geen wonder dat de vermoeide Engelsen diezelfde avond met 2-1 platgewalst werden. De allereerste nederlaag tegen Oostenrijk ooit.

Zo mogelijk nog dommer is wat Engeland captain Billy Wright presteerde in 1949 in Zweden. Het Rasunda stadion in Stockholm was die avond overgoten met een felle zon. Wright won de toss en koos om de eerste helft tegen de zon in te spelen, denkende dat de Zweden hetzelfde lot zouden ondergaan in de tweede helft. De Zweden leidden met 3-O na 45 minuten. Eindstand 3-1. Wat te denken van Spurs aanvaller Jermaine Defoe? De overigens geweldige vaardige voetballer presteerde het om zijn directe tegenstander, de Argentijn Mascherano van West Ham, openlijk te bijten als weerwraak op de zoveelste aanslag op pezen en kuiten. Ons aller Luis Oliveira deed hem dat voor mid jaren ’90 in de Serie A. Wat ook niet aan het lijstje der excentrieke voetbaldaden mag ontbreken zijn de baldadigheden van Bristol City’s Bradley Orr. De onstuimige jongeling plaatste een welgemikte kopstoot op het voorhoofd van ploegmaat Louis Carey tijdens een wedstrijd tegen Northampton. Orr werd uitgesloten. De reactie van wereldvoetballer Zinedine Zidane op het treiterend verbaal gedrag van de eenvoudige mandekker Materazzi is ook niet erg slim te noemen.

 

Ook bij ons gebeurt het. De uppercut van GBA speler Igor Lolo op Cecle Brugge verdediger Jimmy De Wulf is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Maar liefst 6 camera’s registreerden de aanslag. Voetbal is emotie vergoelijkt Beerschot voorzitter Jos Verhaegen de actie van Lolo.  Videobeelden als vijfde scheidsrechter? Zou dat nu ook zo dom zijn?

16:06 Gepost door David Steegen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: domme voetballers |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.