14-11-06

Gentlemen

Cercle Brugge is een mooie club. Ik houd van hun verleden, traditie en manieren. Cercle werd opgericht vanuit een katholieke school – de broeders Xaverianen, de “frères” – door mede-stichter en eerste voorzitter Léon De Meester.

 

De volgende Voorzitter, Raoul Daufresne de La Chevalerie, was trainer van de nationale ploeg tijdens de Olympische spelen van 1920. Op diezelfde Spelen verdedigde hij onze driekleur ook als tennis- en hockeyspeler. De hockeyploeg behaalde een bronzen medaille en de voetbalploeg won goud. De enige prijs ooit van de Rode Duivels. In het leger bracht hij het tot luitenant-generaal en tijdens W.O.II was hij bevelhebber van de Belgische Landmacht in Groot-Brittannië.

 

Cercle, een club van Gentlemen, een vereniging van Ridders en Baronnen. En erudiete academici. Frans Schotte, de minzame huidige preses en succesvol zakenman, is socioloog, Vlerick gediplomeerde en hij werkte een managementopleiding af aan de befaamde Universiteit van Fontainebleau. Cercle Sportif Brugeois doet me steeds denken aan het Britse Corinthians FC, opgericht in 1882. Het was een demonstratieteam dat bestond uit academici die uitsluitend vriendschappelijk speelden. Die zelf opgelegde regel werd hun ondergang. De Football Association, de Engelse voetbalbond, verbood vanaf 1888 alle bij hen aangesloten clubs de etiquette extremisten te bekampen. Corinthians FC gingen dan maar hun kunsten in het buitenland etaleren. Real Madrid nam zelfs hun maagdelijk witte uitrustingen over en in Zuid-Amerika blijft de erfenis van de gentlemen overleven dankzij de Braziliaanse topclub Sport Club Corinthians Paulista, genaamd naar de voetballende academici.

 

Vandaag heeft Cercle Brugge het niet makkelijk. Veel gekwetsten, weinig financiële armslag, tegenvallende resultaten en een doelman die twijfelt en door velen afgeschreven is. Bij andere clubs stond hij waarschijnlijk allang bij het groot huisvuil. Een journalist stelde vorige week zelfs dat “son meilleur arrêt serait celui d’arrêter sa carrière”. Ook de keeper zelf twijfelt. Zou hij nu niet beter stoppen of niet? Ondanks de woedende Vox Populi, de ondraaglijke twijfels van de doelman en de onverbiddelijkheid van de pers blijft de club kalm, beleefd en respectvol. Franky Vandendriessche mag zelf kiezen of hij speelt of niet. Mooi.

Gentlemen.

22:57 Gepost door David Steegen in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: cercle brugge |  Facebook |

Commentaren

Vereniging David foei foei ! Cercle Brugge is helemaal geen 'klup' maar een vereniging, wat een hoofdzonde ,o)

groetjes,

Johan

Gepost door: Johan | 23-11-06

Een héél mooi artikel maar we zien inderdaad veel liever vereniging staan ;)

Gepost door: Steve | 15-12-06

Inderdaad vereniging ;)
maar voor de rest bedankt!
veel succes!

Gepost door: Tobi | 19-12-06

De commentaren zijn gesloten.