10-11-06

Zulte Waregem

Ik heb het plezier en de eer gehad om twee Europese verplaatsingen van onze Belgische topclubs te mogen bijwonen. In Milaan werd ik getroffen door subtiele overmacht van AC, de wijdverspreide goede smaak – iedereen is mooi in Italië – en het besef van voetbalnederigheid. Figureren in Europa, heet dat.

San Siro, voor nog geen tweederde gevuld, klonk als de scala van Milaan. De zangkoren zijn er verfijnd, afgestemd op heuse roodzwarte choreografieën. Gedisciplineerde Tifosi. “Siam’ venuto fin’qua, siam’ venuto fin’ qua per vedere segnare Kakà” (we zijn tot hier gekomen om Kakà te zien scoren) galmt over Milaan, uitgebracht door veertigduizend Milanista’s. Pucini op het voetbal. Ook de vijfduizend meegereisde Sporting fans ogen en klinken indrukwekkend. Europese klasse.

De VIP ruimte is minder select dan wat wij gewend zijn maar des te indrukwekkender. Onderaan de eretribune – de tribuna autorità – bevindt zich een zaal waar enkele honderden VIP’s samen ontvangen worden. Tafels met de fijnste pasta’s, smakelijke antipasti, kazen, fruit, dolci en verschillende soorten koffie staan er her en der uitgestald. Huizenhoge pilaren - met AC Milan logo – bepalen de indeling van de buffetten. Het mooiste is het terras met zicht op het hoofdveld. Je voelt er letterlijk voetbal. Alles begint en eindigt met voetbal in Italië.
De dag daarop spoor ik naar Londen om Tottenham Hotspur – FC Brugge bij te wonen. Doet wat denken aan duels uit de oude doos. Carl Zeis Jena – Lazio Roma, zoiets.

Het contrast met Zuid-Europa kan niet groter zijn, de beleving niet minder. Méér humor. Wanneer de derde goal valt, zingt het volledige stadion “can we play you every week?” (kunnen we niet elke week tegen jullie spelen?). Grimmiger ook. White Hart Lane bevindt zich niet bepaald in de mooiste wijk van Londen. “You’re french and you know you are” (“Jullie zijn frans en jullie weten het”) klinkt onheilspellend. Terwijl FCB beneden haar best doet, is de Blue Army een twaalfde man van Champions League niveau.

Op hetzelfde ogenblik speelt Zulte Waregem Sparta Praag weg.

Misschien was ik beter thuis gebleven. 

11:00 Gepost door David Steegen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zulte waregem |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.