31-10-06

FAITS DIVERS

De tiende speeldag blijft me bij.

De shirtsponsor van Germinal Beerschot Antwerpen, restaurantketen Quick, eiste, na het schandalige gelijkspel – met 11 tegen 8 – tegen Sporting Charleroi, bij monde van een woordvoerder het ontslag van trainer Marc Brys. De man fulmineerde dat “als bij ons een restaurant slecht draait, de directeur ook aan de deur wordt gezet (…) en zet dat maar duidelijk in de krant!”. Dit opmerkelijke feit werd uitvoerig in de (Nederlandstalige) pers behandeld. Dagen nadien mocht Brys nog eens uitleggen hoe beschaamd hij wel niet is en technisch directeur Aimé Antheunis herhaalde zijn steun aan zijn trainer.

De hogere instanties van de fast food keten snoerden eerst de mond van de Beerschot-gevoelige woordvoerder en haastten zich vervolgens om de “goede samenwerking tussen het bedrijf en de club” te benadrukken. Emoties vervliegen snel. Ook zo met “la descente aux enfers” van FC Brussels preses Johan Vermeersch. De bezeten redder van FC Brussels liet zich even gaan. Ontoelaatbaar maar géén halsmisdaad. Een stadionverbod zou eigenaardig zijn. Een andere straf niet. De aanklagers hebben alleszins wat meer kranten en magazines verkocht en hogere kijk- en luistercijfers gehaald. Wat gezegd van de tien rode en talrijke gele kaarten? De meeste zijn terecht. Men kan oeverloos discussiëren over de nuances – was die van Kaliluka een tweede gele waard? Is “overdreven juichen” (truitje uitdoen) “geel”?  –, moeilijk in te schatten. Het grootste slachtoffer van het weekend is ongetwijfeld de minzame Ariël Jacobs die Lokeren dit seizoen niet op de rails kreeg. Lokeren voorzitter Roger Lambrecht is net als Vermeersch. Hij redde zijn club van de ondergang en mag beslissen wat hij wil, ongeacht de kwaliteiten van zijn ex-trainer, ongeacht onze mening ook. Voetbal drijft op emoties, kortstondige “faits divers”. Ze brengen het voetbal op smaak.

 

De vraag is of we ons wel voldoende gebogen hebben over het inzicht van Hugo Broos – al enkele weken leider met KRC Genk - over Jacky Mathijssen – de architect van Sporting Charleroi -, over de goede resultaten van Standard onder Michel Preudhomme of het fenomeen STVV: voorlaatste mèt bejubelde trainer en de wereldgoals van Brussels spits Gorius?

 

De vraag stellen is ze beantwoorden.

22:22 Gepost door David Steegen in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: football |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.