26-10-06

Sign when you're winning

“Alles waar voetbal om draait zijn de supporters. Zonder hen heeft voetbal géén zin, géén status en géén toekomst. Ik ken professionals die het voetbal als hun eigendom beschouwen en de fans aanzien als een noodzakelijk kwaad die allang blij mogen zijn een onderdeeltje te mogen zijn van het voetbalritueel. Ik ben van mening dat dit omgekeerd zou moeten zijn”. De wijze woorden werden uitgesproken door Alan Harker, voormalig Voorzitter van “The Football League” (De Engelse voetballiga).

 

Het draait om de supporters, niet meer, niet minder. Het begint allemaal in het vak. Elke voetbaljournalist is ooit supporter van een club geweest. Wie het omgekeerde beweert liegt. Supporters wijden hun leven aan de club, werken naarstig voor het jaarlijks abonnement, betalen lidgeld aan de supportersclub om de verplaatsingen mee te kunnen maken en richten hun leven in functie van de voetbalkalender. Spelers zijn tijdelijk, passanten. Clubs en supporters zijn er voor eeuwig. Alle fans ter wereld vormen een gigantisch leger gelijkgestemden, verbonden door een allesoverheersend gevoel: liefde voor voetbal en de club.

 

Vlaams televisie-icoon Marc Uytterhoeven is zo iemand. Enkele jaren geleden redde hij zijn club, Royal Football Club Malinois (KV Mechelen), van de ondergang. Hij zette zijn bekendheid, persoonlijkheid en passie in om zijn geliefde nieuw leven in te blazen. Zelfs supporters van andere clubs hielpen. Gelijkgestemden, weet u wel. Vorige week was het feest “achter de kazerne”. Eerste klasse club Germinal Beerschot werd uitgeschakeld door de Mechelaars. Voor de wedstrijd werd Uytterhoeven, die twaalfhonderd kilometers had gereden om de topmatch bij te wonen, geinterviewed. De redder van RFC Malinois had een sweater van de club aan. Hij deelde de kijkers mee hoe intens gelukkig hij was met de revival van “zijn” club en was oprecht subjectief.

 

In de studio achteraf reageerde voormalig Beveren, Sporting de Portugal en Anderlecht keeper Filip De Wilde verbaasd. Hij vond het eigenaardig dat “zelfs iemand als Uytterhoeven zo passioneel kon zijn over een club”. Een kaakslag voor alle supporters. Van je club houden heeft niets met status te maken. Het zit in je bloed. Zonder supporters géén De Wilde.

 

Heren journalisten, geef het voetbal terug aan de fans en laat de Allatta’s van deze wereld - want die hebben niets met voetbal te maken -voor wat ze zijn. Het is genoeg geweest.

00:45 Gepost door David Steegen in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: supporters |  Facebook |

Commentaren

hey Ik ben niet zo'n voetbalfan, maar ik kan me heel goed inbeelden dat je alles zou doen om je geliefde club te redden. En inderdaad, zonder supporters zou het voetbal niet eens bestaan.

Gepost door: beesken | 26-10-06

mooie samenvatting

Gepost door: lol | 06-05-07

Greetings
Take a dose of levitra 25 to 60 minutes before you wish to have sex with your partner. buy cheapest online
Pa!!!
____________________________
cheapest on the net :)

Gepost door: camie8 | 13-07-10

De commentaren zijn gesloten.