09-10-06

RICHARD LEEUWENHART "TSJARE" ORLANS

Vrijdag 6 oktober werd Richard Orlans 75 jaar. De levende legende heeft een indrukwekkend en eerbiedwaardig palmares bij elkaar gevoetbald. Hij stamt uit de tijd van de rijke clubs en de arme voetballers. In België heetten zijn tegenstanders Coppens, Houf, Mees, Lembrechts, Piters, De Cleyn – nog altijd topschutter aller tijden van de Eerste Klasse -  en in het buitenland mocht hij het opnemen tegen Sir Stanley Matthews, Puskas, Kocsis, Kopa, Gento, Hidgekuti, Hanapi en Di Stefano. Spelers waar mijn vader de mond van vol had.

 

De rechtsvoetige linksbuiten versloeg ooit Real Madrid met Anderlecht in 1963. Met paarswit won hij twee titels. Hij speelde met “zijn” Gantoise drie keer tegen de Braziliaanse wereldclub Santos onder aanvoering van de beste voetballer ooit, Pélé, en vernederde hen twee keer. De geboren en getogen Gentenaar debuteerde op zeventienjarige leeftijd in het eerste van de Buffalo’s. Hij voetbalde veertien jaar lang (1950 T/M 1964) onafgebroken in de hoogste afdeling, voor drie verschillende clubs. AA Gent – toen nog ARA La Gantoise, Cercle Brugge en RSC Anderlecht. Na de periode in de Aartevelde stad ging hij op dertigjarige leeftijd een seizoen tegen de degradatie spelen bij Cercle Brugge. De onvergetelijke Anderlecht trainer Sinibaldi, apostel van het verfijnde technische voetbal, haalde hem naar het Astrid Park. Paarswit was Orlans niet onbekend. Enkele jaren voordien (1956) had Richard als speler van AA Gent een voetbaltrip van bijna een maand meegemaakt als gastspeler.

Tussen 1954 en 1963 voetbalde hij 26 selecties voor de nationale ploeg bij elkaar. Hoogtepunt was ongetwijfeld de met 5-4 gewonnen wedstrijd tegen het grote Hongarije op 3 juni 1956. Na 45 minuten stond België 1-3 achter. Orlans zette de achterstand recht met twee doelpunten. Hij nette de gelijkmaker en winning goal. De 72.000 aanwezigen in het Heizelstadion – het hoogste aantal ooit -  gingen collectief uit de bol. Richard Leeuwenhart is nog altijd Gents recordinternational. De enige die hem vandaag als Oost-Vlaming naar de kroon kan steken is Olivier Deschacht.

In naam van alle voetballiefhebbers: Gelukkige verjaardag en bedankt.

15:34 Gepost door David Steegen in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: voetbalhelden |  Facebook |

Commentaren

Geachte,

Ik ben de broer van André Van Herpe, ex-medespeler van Richard Orlans bij ARAG en de Rode Duivels. Ik bereid een amateurdocu (met amateuristische middelen) voor over de voetbalcarrière van mijn broer. Ik zou graag contact opnemen met Richard voor een klein interview over zijn herinneringen aan André. Kan u mij zijn adres, telefoonnummer, eventueel e-mailadres bezorgen?
Hartelijk dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Dan Van Herpe
Koningin Fabiolalaan 2
2360 Oud-Turnhout

Gepost door: Dan Van Herpe | 10-10-11

De commentaren zijn gesloten.