21-09-06

KRC GENK

K.S.

 

Twintig jaar geleden werkten maar liefst twintig duizend mijnwerkers in de Limburgse mijnen. Limburg heeft veel te danken aan de mijnindustrie. Mijn falilie ook. Grootvader Salvatore emigreerde zestig jaar geleden om in de schachten de Zuid-Italiaanse armoede te ontlopen. Mijn oom Rocco speelde voor Waterschei maar koos, omdat in ploeg functioneren hem niet afging, om wereldberoemd te worden als zanger. Mijn moeder groeide er ook op. Limburg heeft voor een stuk mijn leven bepaald.

 

Steenkool heeft de Provincie in minder dan honderd jaar van de feodaliteit in het industriële tijdperk gekatapulteerd.

Ook het voetbal floreerde dankzij de mijnen. De “mijnclubs”, FC Winterslag en Thor Waterschei, zijn jarenlang vaste waarden geweest in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. Tot de gitzwarte jaren tachtig van vorige eeuw. In het seizoen 1982-1983 degradeerde FC Winterslag. Datzelfde jaar verkocht Thor Waterschei - gesticht door de grootvader van mijn vorige baas, minister Guy Vanhengel - een sleutelwedstrijd aan Standard Luik, om hen kampioen te maken. Sindsdien is het trouwens nooit meer helemaal goed gekomen met Standard. Het schandaal gecombineerd met de sluiting van de vijf mijnsites bespoedigden een voor de hand liggende fusie. In 1988 was het zover. Als stadion werd gekozen voor het "plein" van Waterschei waardoor veel rood zwarte Winterslag “die hards” voor eeuwig wegbleven. Maar dat kon het nieuwe KRC Genk niet deren. Premier Wilfried Maertens had een top manager binnengehaald, de in Nederlands Nieuw-Guinea geboren Thyl Gheyselinck. Hij zou de inmiddels beruchte reconversie van de Kempische Steenkoolmijnen (KS) in goede banen leiden leiden. De man had 100 miljard oude belgische franken overheidsgeld ter beschikking om de economisch gehavende streek weer leefbaar te maken. Maar liefst 315 miljoen BEF werd voor KRC Genk opzij gezet. De reuzensom kon het onheil echter niet vermijden: het fonkelnieuwe KRC Genk met o.m. Carmel Busuttil, Domenico Oliveiri en Berto Bosch eindigde 18de (laatste) en degradeerde na een seizoen bij de elite. Vier jaar later barst een van de grootste fraudeonderzoeken uit de Belgische geschiedenis uit. De KS had betaalde 1,35 miljard BEF voor waardeloze Super Club aandelen. Pas na de eeuwwisseling (2001) werd het onderzoek afgerond en de vonnissen uitgesproken. Hollandse Tyl werd veroordeeld tot vijf maanden met uitstel en een boete.

 

Ondertussen bouwde KRC Genk verder aan haar toekomst. Het indrukwekkende Fenix stadion rees uit de zwarte grond en sportief groeide blauwwit uit tot een populaire subtopper. KRC werd tweemaal kampioen (1999 en 2002) en veroverde tweemaal het Heizelstadion, als bekerwinnaar in 1998 en 2000. Een indrukwekkend palmares voor een jonge club.

 

Misschien wordt dit seizoen een nieuw gloriejaar. Het is alvast goed begonnen onder de ervaren Hugo Broos, trainer met een onvolprezen palmares.

Met een dergelijke trainer en turbulent verleden is KRC Genk bijna een traditieclub. Bijna.

23:08 Gepost door David Steegen in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: krc genk voetbal |  Facebook |

Commentaren

Info Genk KRC Informatie zie web-site

Gepost door: Peter-Jan | 28-09-09

De commentaren zijn gesloten.