19-09-06

"El Hezichado", "De Betoverde"

 

 

In 1666 bereikten de Spanjaarden een klein dorpje in Wallonië, Charnoy. Het was een tijd dat het Spaanse koninkrijk de halve wereld bezat. Het rijk der (Spaanse) Habsburgers strekte zich destijds uit over het huidige Italië, Spanje, Portugal, België en van Mexico tot de Filippijnen. Dat jaar bouwde het Spaanse leger een fort in een klein Waals dorpje, Charnoy, dat ze naar hun koning, de zesjarige Karel II (Charles II) noemden. Charleroi was geboren. Het Spaanse volk geloofde dat Karel II “betoverd” was. Zijn eigenaardige humeurschommelingen en fysieke problemen inspireerden zijn onderdanen tot de bijnaam “El Hechizado”, “De Betoverde”. Het was nooit stil rond Spaanse koning. Zijn fratsen gingen over de tong van de miljoenen onderdanen. Exorcisme en andere therapieën werden op hem toegepast maar het mocht niet baten. De koning stierf kinderloos op 39 jarige leeftijd (1700). De Spaanse Habsburgers dynastie stierf samen met hem uit.

 

Intussen is dat kleine dorpje uitgegroeid tot een belangrijke Waalse stad waar het nog steeds rumoerig aan toe gaat. Zo ook bij Stamnummer 22, Royal Sporting Club Charleroi, de lokale voetbalclub. Hoewel de Zebra’s sinds het seizoen ‘85/’86 onafgebroken in de Belgische Eerste Klasse voetballen – afgezien van de ‘grote drie’  Anderlecht, Standard en Club Brugge een record in de eerste klasse -, heeft de rivaal van Standard Luik eigenlijk nog niets gewonnen.

De turbulente traditieclub met het mooie stadion werd vice-kampioen in 1969, verliezend bekerfinalist in 1978 en kwalificeerde zich tweemaal voor de UEFA Cup (’95 en ’96). Ondanks dit magere palmares, worden ze door vriend en vijand gevreesd. De Carolo’s zijn “giant killers”, de supporters vurig en sinds de komst van de huidige bewindslui bruist het als nooit tevoren in de “Stade du Pays de Charleroi”. De neven van Voorzitter Abbas Bayat, belast met de dagelijkse leiding van de club, laten wekelijks van zich horen. Vooral de oudste neef kijkt nooit om. Hij is erg direct en laat geen gelegenheid onbetuigd om zijn mening te ventileren, tot ergernis van velen. Zijn houding lijkt te passen bij de ziel van de club en de streek. Flamboyant, wisselvallig en rumoerig. Soms gaat het te ver - cfr een recente BBC reportage dat op zijn minst dubieuze handelingen aan het licht bracht - , de vele incidenten stapelen zich op maar het woelige gedrag lijkt te staan in het teken van een onnavolgbare liefde voor de club en haar supporters.

 

Gelukkig is daar ook het sportief en rustbrengend meesterschap van trainer Jacky Mathijsen en Dante Brogno. Zoals Matt Busby, legendarische kampioenenmaker van Manchester United, ooit zei tegen het ontsporende wonderkind Georges Best: “je bent een groot voetballer, maar niets of niemand is groter dan club”.

Royal Sporting Club Charleroi is klaar voor RSC Anderlecht.

21:26 Gepost door David Steegen in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: voetbal sporting charleroi |  Facebook |

Commentaren

hallo Jammer, als typische vrouw snap ik nog steeds da t"buiten spel" niet. Misschien eens een stukje over schrijven, dan kan ik dat in't vervolg ook volgen.

Beesken

Gepost door: beesken | 20-09-06

De commentaren zijn gesloten.